26 sep. 2012

Cambodja; Poncho's & PJ's

Samen met onze vrienden Jamie en Debohra reden we Cambodja binnen. De grensovergang ging erg soepeltjes, de ambtenaren waren best wel vriendelijk en ook al was het weekend, dit keer geen geld uit de zak klopperij. Omdat het meteen al begon te regenen zijn we even gaan schuilen en hebben van de laatste Laotiaanse Kip wat chips en drinken gekocht. In Cambodja betaal je voornamelijk met Dollars dus aan kip ( het blijft grappig ) heb je niets meer. Samen reden we het laatste stukje naar Stung Streng waar we onze eerst nacht doorbrachten. 

De weg naar Kratie was prachtig. Veel groen, vrij vlak, veel palmbomen en af en toe een smal weggetje met ontelbaar prachtige houten huizen. Kratie ligt langs de Mekong waar de Irrawaddy dolfijnen te vinden moeten zijn. Helaas hebben wij ze niet kunnen spotten en omdat er verder vrij weinig te doen valt in dit stadje zijn we de volgende dag maar weer verder gereden.

In een paar dagen reden we naar de charmante hoofdstad Phnom Phen. De route was wederom fantastisch. Af en toe moesten we schuilen voor een regenbui of stoppen om te eten en even bij te kletsen, want helaas doen onze bluetooth headsetjes het niet meer ! Dit tot grote ergenis van ons beiden. Op het grote kruispunt van het dorpje Skun, ook wel Spiderville genoemd zijn we even gestopt om de gefrituurde spinnen te bekijken die er gretig afgenomen worden door locals en touristen. Zelf vonden we ze er vooral gefrituurd uitzien dus hielden het bij rijst in een bamboescheut en pomelo als lunch. 

Het laatste stuk naar Phnom Phen was toch wel een helse rit te noemen. Er waren wegwerkzaamheden aan de gang waardoor de weg ongeveer de helft smaller was met aan de zijkant zandpaden. De grote auto's en bussen drukten ons continue van de weg en haalden in op de meest gevaarlijke momenten. Ik ( Lisan ) zal jullie eerlijk bekennen dat ik niet altijd z'on held ben achterop en soms echt zat ik te schelden en te gillen van angst en ongeloof. Toen Roemer 10 jaar geleden in Cambodja was, bestonden er nauwelijks echte wegen en waren er veel minder auto's. De grootste reden dat de Cambotianen zo roekeloos rijden is het feit dat de meesten nooit echt hebben leren rijden. Er kwamen ineens echte wegen en ze kunnen grote auto's kopen waar ze helemaal niet mee om kunnen gaan !

Uiteindelijk zijn we Veilig in Phnom Phen aangekomen. We zaten een paar dagen in een prima en schoon guesthouse buiten het touristengebied met in de buurt genoeg locale restaurantjes. Samen met Jamie en Debohra hebben we Roemer zijn 40ste verjaardag gevierd. De volgende dag verkochtten onze vrienden hun Vietnamese motor genaamd ''Lady Killer'' om vervolgens weer verder te reizen per openbaar vervoer.

In Kampot spraken we met onze Australische vrienden Vanessa en Glenn af die two-up op hun BMW rondreizen. Onze wegen hadden zich gescheiden in Bangkok en toevallig waren ze weer op hetzelfde moment in Kampot. We wisselden verhalen uit en hebben vlezige spare-ribs gegeten en de volgende ochtend met een lichte kater samen weer ontbeten in een leuk tentje dat gerund werd door doven. 

Na Kampot zijn we naar het relaxte Sihanoukville aan de kust gereden. We verbleven een paar nachten bij Otres Beach waar we bijna de enige toeristen waren. Afgezien van een paar fikse regenbuien hebben we erg genoten van het paradijselijke strand en het hemelsblauwe water. Zwemmen in de regen is trouwens ook geen straf. Zelfs op de dag van vertrek stonden we klaar om te gaan, maar het was zo lekker weer dat we besloten om toch nog even snel een duik te nemen..

Terug in Phnom Phen hebben we samen met onze Australische vrienden Vanessa en Glenn een Khmer-kookcurses gedaan. We maakten Springrolls en Fish Amok, een viscurry gestoofd in bananenbladeren. Als afsluiting van de dag een borrel en later op de avond een pizza met nog wat andere mensen. Onze motorvrienden vertrekken naar Laos; hoogstwaarschijnlijk komen wij ze nog wel tegen want uiteindelijk komen zij weer in Thailand aan waar wij nu naartoe gaan.

Het was tijd om richting Siem Riep te gaan om Ankor Wat te gaan bekijken. Er zijn mensen die graag bij zonsopgang / zonsondergang vooraan in de rij staan om de beste foto's te kunnen maken, maar aangezien het vrij bewolkt was besloten we om gewoon 's ochtends rond een uurtje of 9 een kaartje te kopen. Het is het al niet goedkoop om binnen te komen ( maar wel echt de moeite waard ) , maar ze proberen natuurlijk op allerlei manieren nog meer geld aan je te verdienen. zo vertelde een agent van de toeristenpolitie dat we niet met George naar binnen mochten maar een tuk tuk voor de dag moesten huren, dit om natuurlijk zijn commissie in z'n zak te steken. We waren niet helemaal naar Cambodja gereden om vervolgens vervoer te moeten regelen ! Die is gek ! We zijn gewoon doorgereden en er was uiteindelijk niemand die er wat van zei. Het was adembenemend mooi en indrukwekkend om in deze oude stad met zoveel overblijfselen van oude tempels uit het Khmertijdperk rond te rijden.

Ons laatste verblijf in Cambodja was in Battambang waar we vroeg aankwamen en nog tijd over hadden om ( bijna ) alle bezienswaardigheden in de buurt bezocht hebben. Zo waren er mooie tempels op een berg en een Killing Cave waar duizenden mensen tijdens het Rode Khmerbewind op brute wijze zijn vermoord. 

Tot slot nog een paar dingen die ons zijn opgevallen in Cambodja - ook hier valt het regenseizoen soms niet mee; we zijn wel eens zo nat geregend dat het dagen duurde tot onze spullen droog waren, op een gegeven moment bestaat waterdicht niet meer. Gelukkig verkopen ze in het regenseizoen op elke hoek van de straat ''prachtige '' regenponcho's. De Natuur is tijdens het regenseizoen wel extra mooi want alles is dan enorm groen.

Je kunt er heerlijk en goedkoop eten, al moet je wel even moeite doen om erachter te komen wat precies de pot schaft want de Cambotianen eten soms vreemde dingen. Als je niet van geplette kip met bot en al houdt moet je het vantevoren even vragen. 
Alles word achterop de brommer vervoerd: Kippen, eenden, varkens, Kalveren, ganzen, plastic flessen en manden, kortom je kunt het nog zo gek niet bedenken.

Het laatste wat ons opviel was het feit dat veel vrouwen en jonge kinderen in pyjama's rondlopen ! Misschien waren het vroeger hele tradionele dessins maar vandaag de dag lijkt het meer een trend van schreeuwerige chinese meuk. Het zal vast heel lekker zitten, zorgen dat de huid niet teveel zon krijgt en bovendien koel zijn. Maar gelukkig zie je naast alle die pj's ook veel vrouwen die nog steeds in prachtige traditionele sarongs rondlopen wat mijn idee toch een stuk charmanter is !

Jamie, Debohra, Roemer en Lisan bij grensovergang net aangekomen in Cambodja.

Markt in Stung Streng.
Al het koopwaar gaat achterop de brommer.
Mooi landschap.
Basic benzine station.
Tradioneel huis op palen.
Verkoop van gefrituurde spinnen in het dorpje genaamd Skun
( ook wel spiderville genoemd).


Dit is geen kindenlokker maar de beste ijscoman in de buurt ! 
Deze vrolijke jongen haalde voer voor eenden van de bodem. Gelukkig ging het dit keer niet om een of andere gekke delicatesse want het zag er behoorlijk smerig uit.
Even lunchen langs de weg. Met ons aanwijsboekje kwamen we er al gauw achter wat de aardige vrouw aan het klaarmaken was. Het waren geen wormen maar zelfgemaakte noodles. 
Kinderen spelen bij een of ander monument in Kampot.
Gezellig ontbijtje met onze '' Bike Buddies '' Vanessa en Glenn.
Otres Beach in Sihanoukville.
Otres beach bij zonsondergang.
Overdekt marktgebouw in Phnom phen.Miss Piggy on the table.
Het leven speelt zich voornamelijk op straat af.
Eenpersoons fietstaxi.

Bij Cambodia Cooking Class in phnom Phen.Trots op zelfgemaakte vis amok. 
Boulevard in Phnom Phen.
Lol met regenponchos. Dumb & Dumber.
Onderweg kwamen we een heel dorp tegen waar ze buddha beelden maakten. 
Ankor Wat, een mijlpaal na 6 maanden reizen !
Best druk in Ankor Wat.
De helft van de banaantjes waren rot,maar het vrouwtje verdiende weer wat. 
Een van de vele muurversieringen bij Ankor.


Een van de prachtige gezichten bij de Bayon tempel in Ankor.
Bayon tempel.Helaas regende het voornamelijk  in Ankor Wat, maar kon onze pret niet drukken !
Nog zón malloot.
Bij The Killing Cave in Battambang. Zo moet het er vroeger dus ongeveer uit hebben gezien..

Uitzicht vanaf Sam Puoy berg in Battambang.

Traditioneel Cambotiaans huis.

Deze theater poppen gemaakt van leer kwamen we onderweg tegen en we moesten er eentje meenemen.  .

1 opmerking:

  1. Hoi Lisan en roemer,

    Ik volg jullie al een poos ia jullie site, geweldig om te zien wat jullie allemaal mee maken.
    En gaaf dat wij zo mee mogen genieten!

    Liefs Joke Mengerink

    BeantwoordenVerwijderen